Hyunjeong Kim voitti innovatiivisella kattoikkunaverhokonseptillaan ensimmäisen VELUX International Design Award -palkinnon

Alankomaiden Eindhovenissa 22.5.2014 pidetyssä VELUX International Design Awards -palkintoseremoniassa esiteltiin ja palkittiin kaksi voittajaa ja viisi kunniamaininnan saajaa. Hyunjeong Kim Berliinin taidekorkeakoulusta voitti ensimmäisen palkinnon Ferro Fluid Scales -työllään. Toisen palkinnon saivat Iris van den Brink ja Anneloes de Koff alankomaalaisesta Delftin teknisestä yliopistosta The Swipe -työllään.

Palkintolautakunta myönsi 6 000 euron pääpalkinnon Hyunjeong Kimille "kattavasta ja innovatiivisesta kattoikkunaratkaisusta". Jury piti Kimin Ferro Fluid Scalesia erittäin innovatiivisena ja visionäärisenä työnä. Se on myös teknisesti nerokas ja edistyksellinen ratkaisu, joka tuo kattoikkunoiden peittämiseen uudenlaista ajattelutapaa.

Magneettista vetovoimaa

Hyunjeong Kim Berliinin taidekorkeakoulusta voitti kaikkien aikojen ensimmäisen VELUX International Design Award -palkinnon Ferro Fluid Scales -nimisellä työllään, jonka keskiössä on kekseliäs verhoratkaisu.

"Olen innoissani ja onnellinen VELUX International Design Awardin voitosta", Hyunjeong Kim kertoo. "VELUX-palkinnot ovat erittäin tunnettuja ja tärkeitä alallaan. Olen ylpeä voitostani ja toivon, että se edistää uraani."

Kim sai inspiraation Ferro Fluid Scales -työhönsä magneettisesta ferrofluid-nesteestä, joka on perustilassaan kuin mustaa vettä mutta tiivistyy magneettikenttien väliin päätyessään. Ferro Fluid Scalesissa tieteellinen havainto yhdistyy omaperäiseen muotoiluratkaisuun. Jokaisessa lasissa on sekä läpikuultavaa että kirkasta nestettä, ja käyttäjä voi magneettikentän voimakkuutta säätämällä säädellä verhon läpi pääsevän valon määrää.

Kim kuvaa tuotekehitysprosessiaan seuraavasti: ""Tutkin monia eri materiaaleja ideani toteuttamiseksi, ja lopulta löysin ferrofluidin. Ferro Fluid Scales -ratkaisun keskeinen idea on, että verho ei toimi fyysisesti liikuttamalla, vaan varjostava vaikutus syntyy ferrofluidin liikkuessa orgaanisesti ohuiden lasilevyjen välissä. Lisäsin ratkaisuun sähkömagneettisen yksikön, jonka avulla sisään tulevan auringonvalon määrää on helppo vähentää tai lisätä."

Seitsemän merkittävää projektia

Arvoltaan 2 500 euron toisen palkinnon saivat Iris van den Brink ja Anneloes de Koff alankomaalaisesta Delftin teknisestä yliopistosta. Iris van den Brink ja Anneloes de Koff kertovat asteittaisesta varjostusratkaisustaan nimeltä The Swipe seuraavasti: "Ratkaisumme on kaunis ja esteettinen, mutta lisäksi yksinkertainen ja sellaisena käyttökelpoinen. Kaikki The Swipe -ratkaisun osat ovat standardoituja, joten tuotantokustannukset ovat alhaiset. Mielestämme tämä sopii hyvin yhteen sen VELUXin vision kanssa, että hyvän muotoilun on oltava kaikkien ulottuvilla."

Palkintoraadin mielestä ratkaisu oli "erittäin yksinkertainen, mutta kantava ja innovatiivinen". Sen "sisä-/ulkopuoliratkaisu esittelee mielenkiintoisen tavan manipuloida valoa".

Lisäksi viisi työryhmää sai töistään kunniamaininnat. Seitsemän finalistia edustivat saksalaisia, hollantilaisia, espanjalaisia, puolalaisia ja unkarilaisia muotoilualan oppilaitoksia. Kaikista töistä esiteltiin palkintoseremoniassa prototyypit.

Palkintolautakuntaan kuului muiden muassa Peter Zec, joka perusti arvostetun red dot -muotoilupalkinnon. "Viiden kunniamaininnan saaneen projektin joukossa oli monia kiintoisia ratkaisuja", Zec kuvasi. "Näimme uutta ja kiehtovaa teknologiaa – päivänvaloa käytettiin esimerkiksi yöajan energianlähteenä – sekä kestäviä teknisiä ratkaisuja, jotka olivat saaneet innoitusta luonnosta."

Voittajan valitsemisen vaikeus

Suosikin valitseminen osoittautui vaikeaksi tehtäväksi palkintolautakunnalle, jonka jäsenet olivat saksalainen Peter Zec, tanskalais-italialainen suunnittelijaduo GamFratesi sekä hollantilainen muotoilija-arkkitehti Petra Blaisse. Tuomarit olivat varsinaisen haasteen edessä, kun monien lahjakkaiden tiimien ja hienojen töiden joukosta piti valita voittaja.

Palkintolautakunnan jäsen Petra Blaisse, joka tunnetaan jatkuvasta uusien näkökulmien hakemisesta muotoilutyössään, piti jokaista finalistia voittajana, sillä kaikki onnistuivat saattamaan verhosuunnittelun jollakin tavalla uuteen valoon. Tämä oli omiaan vaikeuttamaan juryn työtä.

"Voittajatyössä yhdistyivät mielestämme teknologinen äly, kekseliäisyys ja tehokkuus – ymmärrettynä käytännöllisessä mielessä. Ratkaisussa kaunis muotoilu ei hyppää käyttäjän silmille", Petra Blaisse kuvailee voittajatyötä.

Uusi muotoilupalkinto innovaation ajurina

Eurooppalaisille muotoilualan opiskelijoille suunnattu VELUX International Design Award -palkinto perustettiin, jotta nuoret kyvyt voisivat haastaa muotoilun ja teknologian rajoja verhojen ja kattoikkunoiden maailmassa. VELUX pyysi opiskelijoilta tulevaisuuden kattoikkunoiden verhojen muotoiluun ja toteutustapaan liittyviä ideoita ja tarjosi mahdollisuuden VELUX International Design Award -palkinnon voittamiseen. Kilpailuun lähetettiin töitä yli 20:stä Euroopan maasta. Kilpailutöiden arviointikriteerit olivat innovatiivisuus, elämänlaadun parantaminen, kestävyys ja markkinapotentiaali.

VELUX-konsernin sisustus- ja aurinkosuojaustuotteista vastaava johtaja Kent Holm ilahtui tiimien kilpailuun lähettämien töiden kekseliäisyydestä. Etenkin palkintoseremoniassa esitellyt työt tekivät häneen vaikutuksen.

"Kun päätimme kilpailun perustamisesta, emme arvanneet, että meillä olisi tänään edessämme näin monta kiinnostavaa projektia", Holm totesi tilaisuudessa. "On todella ihailtavaa, että niin monissa kilpailutöissä on lähdetty synnyttämään hyvinkin monimutkaisia ratkaisuja. Asiaan paneutumisen taso ja työn jälki vakuuttavat kaikissa töissä."

Holm toivoo myös opiskelijoiden hyötyvän prosessista, joka kattoi kaikki vaiheet ideasta konseptisuunnitteluun ja suunnittelusta prototyyppiin. "Kattoikkuna rikastuttaa elämäämme tuomalla siihen päivänvaloa, raikasta ilmaa ja kauniita näkymiä. Se kohentaa elämisen, leikkimisen ja työnteon ympäristöjä. Olen vakuuttunut siitä, että kaikki osallistujat ovat saaneet arvokasta näkemystä kattoikkunoiden maailmaan. Me ainakin olemme innostuneet niistä luovista ideoista ja ratkaisuista, joita opiskelijat ovat kehitelleet."