Kondensoituminen ja kattoikkuna

Kondensoituminen näkyy yleensä selvemmin kattoikkunoissa ja tasakaton ikkunoissa, sillä lämmin, kostea ilma nousee kattoon. Ilman kosteus lisääntyy entisestään, kun hengitämme, hikoilemme, laitamme ruokaa, siivoamme ja käymme suihkussa. Tämä ylimääräinen kosteus tiivistyy ikkunoihin vesipisaroiksi.

Tunnusmerkit

Ikkunoiden sisäpuolelle tiivistynyt kosteus voi olla ensimmäinen varoitusmerkki siitä, että ilma on liian kosteaa jossain kodin tiloissa. Vaikka tuntuisi siltä, että kodissasi ei ole kosteaa, liiallinen kosteus voi silti aiheuttaa vahinkoa paikoissa, joissa sitä ei huomaa.

Muita tunnusmerkkejä:

 • Hometta seinissä, ikkunoiden tiivisteissä ja jalkalistoissa
 • Kuoriutuva tai kupliva maali
 • Ullakon ja seinien eristyksen heikkeneminen
 • Vaurioituneet lattialaatat ja huonokuntoiset huonekalut
 • Ulkoseinien välissä olevan rakennepuun lahoaminen
Estä liiallinen kosteus – auta kotiasi hengittämään
Kondensoitumista esiintyy useammin viileällä säällä lämpimän sisäilman ja kylmän ulkoilman välisen suuren lämpötilaeron vuoksi. Kondensoitumisen estäminen edellyttää kodin vesihöyryn määrän rajoittamista etenkin talvella. Jotta kotisi pystyy torjumaan kondensaatiota, sen on hengitettävä.
Nainen avaa VELUX-kattoikkunan

Voit tehdä useita asioita kotisi tuulettamiseksi:

 • Avaa jokaisen huoneen ikkuna muutamaksi minuutiksi kahdesta kolmeen kertaan päivässä, jotta ilma kiertää
 • Pidä verhot ja kaihtimet auki, jotta lämmin ilma pääsee kiertämään lasin ympärillä
 • Ota lyhyempiä suihkuja sisäilman kosteuden rajoittamiseksi
 • Pidä kattiloissa kansi päällä, kun teet ruokaa, jotta ilmaan pääsee vähemmän kosteutta
 • Pidä loft-tilan tuuletusaukot auki, jotta lämmin ilma pääsee ulos
 • Poista kuuma ja kostea ilma keittiön ja kylpyhuoneen poistotuulettimilla
 • Käytä kattotuulettimia, jotta lämmin ilma ei pääse nousemaan kattoon eikä kondensoidu kattoikkunoihin
 • Varmista, että kuivausrumpu ja kaasulaitteet poistavat kosteutta sisältävän ilman asianmukaisesti ulos

Estä veden kondensoitumista

Jos noudatat asianmukaisia varotoimia, mutta ikkunoihisi tiivistyy silti kondenssivettä, voi olla helpompaa päästä eroon liiallisesta kosteudesta tuulettamalla tai paremmin eristettyjen ikkunoiden avulla.

 • Asenna kaksinkertaiset eristetyt ikkunat ja ovet, joissa on energiatehokkaat Low-E-lasitukset. Näin sisälasielementit pysyvät lämpimämpinä.
 • Asenna tuuletusaukot ikkunoiden alle lämmittämään sisälasia.
 • Käytä ilmankuivaajaa talvikuukausina ja kostealla säällä.
Estä liiallinen kosteus

.

Miten kattoikkunoiden asentaminen voi auttaa
Tuuletuksella pääsee nopeasti ja tehokkaasti eroon kondensoitumisesta. Siksi VELUX valmistaa kattoikkunoita, joissa on useita eksklusiivisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa taloasi hengittämään.

Helposti avattavat

VELUX-kattoikkunat voidaan avata käsikäyttöisillä tai sähköisillä ohjaimilla, jolloin kotiisi jäänyt lämmin, kostea ilma pääsee ulos.

Puinen puite ja karmi parantavat eristystä

Kaikki VELUX-kattoikkunat on valmistettu laadukkaasta puusta. Toisin kuin metalli tai vinyyli, puu on erinomainen luonnollinen eriste, sillä se ei johda lämpöä.

Energiatehokas lasi

VELUX-kattoikkunat ovat saatavana Low-E-eristyslasilla varustettuna. Low-E-eristyslasin ansiosta sisälasielementti pysyy lämpimämpänä ja kondensoitumisriski pienenee.

Huoltovinkkejä

Ennen tehtaalta lähtöä kaikki VELUX-kattoikkunat käsitellään vesipohjaisella sienentorjunta-aineella ja bakteerien torjunta-aineella. Asennuksen jälkeen ne tarvitsevat säännöllisin väliajoin uuden kerroksen laadukasta maalia tai lakkaa. Jos kondensoitumista on esiintynyt, puun väri on saattanut muuttua tai siihen on voinut muodostua hometta. Tämä ei heikennä puun kestävyyttä, mutta se voi näyttää rumalta.
Puun homeen poisto
Puisen ikkunakarmin homehtuminen osoittaa, että ilmassa on liian paljon vesihöyryä ja liian heikko ilmanvaihto. Sen lisäksi, että home näyttää rumalta, se voi myös vahingoittaa puuta. Lisäksi sen sisältämät itiöt voivat kulkeutua kehoon ja aiheuttaa vaivoja ja terveysongelmia. Siksi homeen poistaminen on erittäin tärkeää, jos haluat terveellisen sisäilmaston ja useita vuosia kestävät ikkunakehykset. Poista home noudattamalla näitä helppoja ohjeita.

Vaihe 1

Home on hävitettävä sterilointiaineella. Kaavi pinnalla oleva home pois ja puhdista alue liuoksella, jossa on yksi osa kotitalouskäyttöön tarkoitettua valkaisuainetta laimennettuna 10 osaan vettä.

Vaihe 2

Huuhtele hyvin puhtaalla vedellä. Kun puu on täysin kuiva, hankaa puuta puolikarkealla hiekkapaperilla. Toista vaiheita 1 ja 2, kunnes puussa ei enää ole hometta.

Vaihe 3

Päällystä lopuksi alkuperäisellä kirkkaalla puunsuoja-aineella ja viimeistele sitten haluamallasi maalilla tai lakalla. 
Kattoikkunoiden käyttäminen talvella
Lumisella säällä tuuletusluukku on pidettävä kiinni. Jos tuuletusluukku on auki, sisätilojen lämmin ilma virtaa ulos ja sulattaa kattoikkunan yläpuolella olevan lumen. Sulanut lumi jäätyy ikkunan päälle ja ympärille, mikä tekee ikkunan avaamisesta vaikeaa. Jos haluat tuulettaa huoneen, ikkuna on avattava vain hetkeksi. Vaikka katolla ei olisi lunta, vettä voi tippua aukinaisesta tuuletusluukusta kylmillä säillä. Näin voi tapahtua, kun rakennuksen sisällä oleva lämmin ja kostea ilma kohtaa erittäin kylmän ulkoilman. Tällaisissa tilanteissa tuuletusluukku on pidettävä suljettuna. Jos haluat tuulettaa huonetta, voit avata ikkunan useaksi minuutiksi.

Miksi uusissa taloissa on usein kondensoitumisongelmia?

Kondensoituminen on yleisempää uusissa kodeissa. Muutaman vuoden kuluttua uudet kodit kuivuvat ja kosteusongelmat vähenevät. Liiallisen kosteuden poistaminen ilmankuivaajalla sekä riittävä tuuletus ja ilmankierto auttavat suuresti kondensoitumisen estämisessä.

Kondenssiveden tiivistymistä verhoukseen voidaan myös estää asentamalla katolle aluskate kattoikkunan karmin ja kattomateriaalin väliin.

Kun vuoto ei ole vuoto

Kondenssivettä voi muodostua muuhunkin kuin lasiin. Joskus asentaja voi jättää asentamatta kattohuovan ja eristyksen yksikön karmin ja kattoaukon väliin. 

Näin lämmin, kostea ilma pääsee poistumaan huoneesta ja joutuu kosketuksiin pellityksen ja/tai verhouksen alapuolen kanssa. 

Tämän seurauksena kertyvä kondenssivesi tippuu takaisin huoneeseen karmin ja kattoaukon välistä, aivan kuin kyseessä olisi vuoto. Ongelman voi todennäköisesti ehkäistä niin, että katontekijä tai asentaja lisää kattohuopaa ja eristyksen karmin ja kattoaukon väliin.