Lumi voi aiheuttaa ongelmia

Paikoissa, joissa on pitkiä kylmiä kausia ja voimakasta lumisadetta VELUX-kattoikkuna voi peittyä lumeen pitkäksi aikaa, ja melko suuria lumimääriä voi kerääntyä katolle talvella.

Lämpötilan kohotessa ikkunan päällä ja ympärillä oleva lumi alkaa usein sulaa pienen lämpöhäviön seurauksena. Sulava lumi valuu ikkunaa pitkin alas ikkunan alapuolella olevaan kylmempään ja hieman paremmin eristettyyn katon pintaan, jossa se jäätyy uudelleen kiinteäksi jääksi.

Sellaisissa tapauksissa ikkunan alle voi muodostua jäävalleja, jolloin on vaarana, että lisää sulavaa lunta kerääntyy sinne. Suojasäällä tämä voi aiheuttaa veden tunkeutumista ikkunaan, koska ikkuna eikä ikkunan ja katon välinen liitos ei ole suunniteltu normaalisti kestämään veden painetta.

Ongelmien ehkäiseminen

Varmistu, että sulava lumi pääsee aina poistumaan ikkunasta.

Poista mahdollisuuksien mukaan lumi ja jää ikkunan ja suojapellityksen ympäriltä, jotta sulava lumi pääsee poistumaan ikkunasta ja sen ympäriltä.

Jos katolle pääsy on vaikeaa tai mahdotonta, haluat ehkä asentaa lämmityskaapelit ikkunan alapuolelle.

Lämmityskaapelit

Lämmityskaapelit voivat vapauttaa sulavalle lumelle poistumisväylän ikkunasta ja sen ympäriltä. Kaapelointi tulee tehdä ikkunasta jäätymisen kestävään maanalaiseen vedenpoistojärjestelmään asti. Sen vuoksi lämmityskaapelit täytyy sijoittaa myös räystäskouruihin ja syöksytorviin.

Lume ja jää lisätiivistesarja ZIS

Lisätiivistesarja voidaan tilata myös ZIS -lisävarustesarjana auttamaan asiakkaita, joilla on talvisia ongelmia kattoikkunoiden vesitiiveyden kanssa.
 
Sarja tarjoaa turvallisen ja yksinkertaisen ratkaisun, joka vähentää veden sisälle tunkeutumisen riskiä. Kun sisätiloista pakeneva lämpö sulattaa kattoikkunan ympärillä lunta, tiiviste auttaa pitämään vedet pois rakenteista.

Muita suosituksia

Ankarissa talviolosuhteissa jäätä kerääntyy väistämättömästi kattoikkunan alle, ellei lämmityskaapeleita ole asennettu. Seuraavia toimenpiteitä voidaan kuitenkin tehdä vesivuotoongelmien suojakeinona. 

Varmistu, että kattorakenteeseen kuuluu aluskate ja että ikkunoihin on tiivis yhteys. Useimmat kattomateriaalit eivät ole tiiviitä lumen sulamisesta aiheutuvien lammikoiden kohdalla. 

Varmistu, että eristät ikkunan ympäristön huolellisesti lämpösiltojen välttämiseksi. 

Varmistu, että kiinnität höyrysulun huolellisesti estääksesi kostean sisäilman tunkeutumisen ikkunaan.