Hoito ja huolto

Pidä VELUX-ikkunastasi hyvää huolta sekä sisä- että ulkopuolelta, jotta se kestää eliniän.

Lataa kattoikkunoiden käyttö- ja huolto-ohjeita

Lataa kattoikkunan hoito- ja käyttöohjeet PDF-muodossa täältä. Tarvitset sitä varten tietoja, jotka löytyvät VELUX-kattoikkunan tyyppikilvestä.
Kattoikkunat – puu (GGL/GGL62/GPL/GHL/GLL/GZL/GTL/GXL/GFL)
Kattoikkunat – polyuretaani (GGU/GPU/GHU/GLU/GTU/GXU)
Erikoisominaisuus (GDL/GEL)
Historiallisiin rakennuksiin (GVO/GVR) ja muihin kuin asuintiloihin (GVT)
Type design

Näin tunnistat oman VELUX-kattoikkunamallisi:

Kaikissa vuoden 1968 jälkeen valmistetuissa VELUX-kattoikkunoissa on tyyppikilpi, jossa kerrotaan ikkunan tarkat tiedot. Se sijaitsee puitteen yläosan oikeassa kulmassa tuuletusluukun takana.

1. Tyyppi
2. Koko
3. Versio
4. Tuotantokoodi

Osta huoltosarja
Pidennä VELUX-kattoikkunan käyttöikää helposti huoltosarjamme avulla. Yhdellä sarjalla voit huoltaa 2–5 kattoikkunaa, joissa on puu- tai polyuretaanipinta.
Puun huolto

Puun huolto

Puu on pohjustettu ja pintakäsitelty valmistusvaiheessa, ja sen voi puhdistaa tavallisilla talouspuhdistusaineilla. Puun pintakäsittely on uudistettava vähintään neljän vuoden välein. Äärimmäiselle kuumuudelle, voimakkaalle auringonvalolle ja/tai erityisen runsaalle kosteudelle alttiina olevat ikkunat (esim. keittiössä tai kylpyhuoneessa) on kuitenkin käsiteltävä vähintään kahden vuoden välein.
Wood maintenance painting

Pintojen huolto

Poista pintakäsittelyaine (lakka tai maali). Varmista, että pinta on puhdas ja kuiva ja levitä pohjustusaine puulle. Kun se on kuivunut, levitä kerros vesipohjaista akryylilakkaa tai -maalia (noudata aina valmistajan ohjeita). Toimi samoin, jos lakassa tai maalissa on paikallisia vaurioita. VELUXilta on saatavana korjaussarja, johon sisältyy alkuperäinen korjauslakka tai -maali. Puuta käsiteltäessä on tärkeää suojata ikkunantiivisteet, jotta niihin ei pääse lakkaa tai maalia. Se kovettaa tiivisteet ja heikentää niiden tiivistystehoa.
Lasielementin puhdistaminen
Käännä puitetta 180 astetta, jotta voit puhdistaa ulkolasielementin. Puite on lukittava paikoilleen liu'uttamalla työntösalpa karmin sivun alaosassa olevaan koloon. Tämä turvatoimi jättää molemmat kädet vapaaksi ikkunan pesemistä varten. Pese ikkuna pehmeällä, puhtaalla, nukattomalla liinalla tai säämiskällä tai naarmuttamattomalla sienellä tai puhtaalla ei-metallisella ikkunanpesimellä. Puhdas vesi riittää tavallisesti lasielementin pesemiseen. Tavallisia, hankaamattomia talouspuhdistusaineita voidaan myös käyttää. Pehmeä vesi sopii parhaiten lasielementtien pesuun. Siksi alueilla, joilla vesi on kovaa, vettä on pehmennettävä pienellä määrällä puhdistusainetta, tai kaikki vesi on huolellisesti pyyhittävä pois ikkunoista pesun jälkeen. Varo, etteivät terävät tai naarmuttavat esineet, kuten korut, kosketa lasielementtiä.
Lasielementin puhdistaminen

Vinkkejä

  • Estä silikonin joutuminen lasielementille
  • Älä käytä puhdistusaineita, jotka voivat naarmuttaa lasielementtiä
  • Varo, etteivät terävät tai naarmuttavat esineet, kuten korut, kosketa lasielementtiä
  • Älä koskaan yritä poistaa likaa lasielementistä kostuttamatta sitä ensin vedellä
  • Jos lasielementin läheisyydessä tehdään töitä, suojaa lasielementti puhtaalla muovilla, jotta siihen ei pääse roiskumaan syövyttäviä tai hankaavia aineita
Ilmansuodatinta puhdistava mies

Ilmansuodattimen puhdistaminen

Ilmansuodatin voidaan irrottaa ja pestä tavallisella talouspuhdistusaineella. Käännä ikkuna täysin ympäri ja lukitse se. Irrota sitten suodatin suodatinurasta. Uusia suodattimia voi ostaa VELUX-verkkokaupasta, jossa ne myydään osana huoltosarjoja (ZZZ 220).
Man cleaning the flashing

Pellityksen puhdistaminen

Puhdista lehdet ja muut roskat kerran vuodessa ikkunaa ympäröivältä pellitykseltä, jotta sadevesi pääsee virtaamaan esteettä.
Snow and ice

Lumi ja jää

Alueilla, joilla talvi on kylmä ja luminen, VELUX-kattoikkunoiden päälle voi kertyä pitkäksi aikaa lunta ja jäätä.

Lämpötilan kohotessa lumi ja jää alkavat usein sulaa ensimmäiseksi ikkunan kohdalta.

On tärkeää varmistaa, että vesi pääsee aina valumaan pois katolta ja vesikouruista.

Condensation woman ventilation

Kondensoituminen

Jos ikkunoiden lasitukseen tiivistyy kondenssivettä, se on varoitusmerkki siitä, että huone pitäisi tuulettaa nykyistä useammin. Säännöllinen tuuletus on tehokkain tapa estää kondenssiveden muodostumista ikkunoiden lasitukseen.

Rajoita kosteuden määrää:

  • Älä kuivata pyykkiä sisällä, jos mahdollista.
  • Sulje keittiön ja kylpyhuoneen ovet.
  • Tuuleta säännöllisesti viiden minuutin ajan vähintään kolme tai neljä kertaa päivässä.
  • Pidä huonelämpötila tasaisena vähintään 20 °C:ssa, jos mahdollista.
Nainen katsoo ulos ikkunasta

Sähkötoimiset kattoikkunat

On suositeltavaa vaihtaa sekä kaasujouset että moottorit 10 vuoden kuluttua. Tämä vähentää toimintahäiriöiden riskiä ja parantaa suorituskykyä.