VELUX-kattoikkunoiden käyttöohjeet

Miten tunnistat oman VELUX-kattoikkunamallisi?

Kaikissa vuoden 1968 jälkeen valmistetuissa VELUX-kattoikkunoissa on tyyppikyltti, jossa kerrotaan ikkunan tarkat tiedot. Se sijaitsee puitteen yläpäädyssä tuuletusluukun takana.

1. Malli
2. Koko
3. Versio
4. Tuotekoodi

Mistä löydän tyyppikyltin?

Puun huolto

Puu on pohjustettu ja pintakäsitelty tehtaassa. Sen voi puhdistaa tavallisilla kodin puhdistusaineilla. Puun pintakäsittely on uudistettava vähintään neljän vuoden välein ja aina tarvittaessa. Kuumuudelle, voimakkaalle auringonvalolle tai erityisen runsaalle kosteudelle alttiina olevat ikkunat (esim. keittiössä tai kylpyhuoneessa) on kuitenkin käsiteltävä vähintään kahden vuoden välein.Pinnan huolto: Poista pintakäsittelyaine (lakka tai maali). Varmista, että pinta on puhdas, ja levitä pohjustusaine puulle. Kun se on kuivunut, levitä kerros vesiohenteista akryylilakkaa tai maalia (noudata aina valmistajan ohjeita). Toimi samoin, jos lakassa tai maalissa on paikallisia vaurioita. VELUXilta on saatavana korjaussarjoja, joihin sisältyy alkuperäistä lakkaa tai maalia.Puuta käsiteltäessä on tärkeää suojata ikkunantiivisteet, jotta niihin ei pääse lakkaa tai maalia. Se kovettaa tiivisteet ja heikentää niiden tiivistystehoa.

Lasielementin puhdistaminen

Uloimman lasin puhdistamiseksi käännä puitetta 180 astetta. Puite on lukittava paikalleen liu'uttamalla lukitussalpa kehyksen alaosassa olevaan aukkoon. Turvalukitus jättää molemmat kädet vapaaksi ikkunan puhdistamista varten. Puhdista lasi pehmeällä, puhtaalla, nukkaamattomalla liinalla, säämiskällä, hankaamattomalla sienellä tai muulla kuin metallisella ikkunalastalla. Yleensä pelkkä vesi riittää lasin puhdistamiseen. Myös tavallista, hankaamatonta puhdistusainetta voi käyttää. Pehmeä vesi soveltuu lasien puhdistamiseen parhaiten. Jos alueesi vesijohtovesi on kovaa, pesuveteen kannattaa lisätä hieman astianpesuainetta sen pehmentämiseksi, tai liika vesi kannattaa pyyhkiä pois puhdistamisen jälkeen.

  • Vältä silikonin päästämistä kosketuksiin lasielementin kanssa. 
  • Älä käytä hankaavia ainesosia sisältäviä puhdistusaineita. 
  • Älä käytä kemiallisia puhdistusaineita lasielementin puhdistamiseen. 
  • Vältä terävien ja hankaavien esineiden, kuten korujen, päästämistä kosketuksiin lasielementin kanssa. 
  • Älä koskaan yritä poistaa likaa lasielementistä kostuttamatta sitä ensin vedellä. 
  • Jos lasielementin läheisyydessä tehdään töitä, suojaa lasielementti puhtaalla muovilla, jotta siihen ei pääse roiskumaan syövyttäviä tai hankaavia aineita. 

Ilmansuodattimen puhdistaminen

Ilmansuodatin voidaan irrottaa ja pestä tavallisilla kodin puhdistusaineilla. Pyöräytä puite ympäri ja lukitse se pesuasentoon työntämällä lukitussalpa karmin alakulmassa olevaan reikään. Poista suodatin vetämällä se pois kiinnityskiskoistaan.  Pesun jälkeen aseta suodatin paikoilleen kiinnityskiskoihin. Uusia ilmansuodattimia on saatavilla VELUX -verhokaupasta esimerkiksi osana huoltopakkausta (ZZZ 220)

Pellitysten puhdistaminen

Lehdet ja muu roska on poistettava ikkunaa ympäröivistä asennuspelleistä kaksi kertaa vuodessa, jotta sadevesi pääsee virtaamaan esteettä. VELUX suosittelee ikkunan ympäristön puhdistamista samalla, kun räystäskourut puhdistetaan.

Lumi ja jää

Alueilla, joilla talvi on kylmä ja luminen, katolle voi kertyä paljon lunta ja jäätä. Myös VELUX-kattoikkuna voi jäädä pitkäksi aikaa lumen ja jään peittoon. 

Lämpötilan kohotessa lumi ja jää alkavat usein sulaa ensimmäiseksi ikkunan kohdalta.

On tärkeää varmistaa, että sulamisvesi pääsee aina valumaan pois katolta ja että vesikourut eivät ole tukossa.

Kondensoituminen

Jos ikkunasi lasiin tiivistyy kondenssivettä, se on varoitusmerkki sitä, että sinun pitäisi tuulettaa nykyistä useammin. Säännöllinen tuuletus on tehokkain tapa estää kondenssiveden muodostumista ikkunalaseihin.

Rajoita kosteuden määrää:
  • Älä kuivata pyykkiä sisällä talossa, jos mahdollista. 
  • Sulje keittiön ja kylpyhuoneen ovi. 
  • Tuuleta säännöllisesti viiden minuutin ajan ainakin 3–4 kertaa päivässä.
  • Pidä huonelämpötila tasaisesti vähintään 20 °C:ssa, jos mahdollista.