Voidaanko energiatehokas arkkitehtuuri ja erinomainen asuttavuus sovittaa yhteen vanhan talon modernisoinnissa?
LichtAktiv Haus -hankkeessa on peruskorjattu 1950-luvun jälleenrakennusaikana rakennettu talo Hampurin Wilhelmsburgissa. Kokeilulla pyrittiin osoittamaan, että visio yltäkylläisestä luonnonvalosta, raikkaasta ilmasta ja avoimista näkymistä on toteutettavissa haastavimmissakin peruskorjauskohteissa. Tavoitteena oli yhdistää ensiluokkainen energiatehokkuus ja asumismukavuus hiilineutraaliin kotiin.
Ainutlaatuista LichtAktiv Hausin konseptissa on innovatiivinen modernisointistrategia, jossa yhdistyvät ensiluokkainen asumismukavuus ja energiatehokkuus. Vanhan talon suljetuista rakenteista on kuoriutunut avaria, valoa tulvivia tiloja, jotka takaavat asukkaiden viihtyvyyden. Tasokkaassa ratkaisussa kaksi lastenhuonetta, kaksi kylpyhuonetta ja makuuhuone on sijoitettu alkuperäiseen taloon. Kattolyhdyn avulla on laajennettu katon alapuolista tilaa ja luotu keskelle taloa oleskelu- ja lukualue, jolle saadaan runsaasti tarvittavaa luonnonvaloa. Asuintilojen horisonttia puolestaan avartaa lähes viiden metrin levyinen lasiseinä, joka avaa näkymän puutarhaan. Talon ikkunapinta-ala on kasvanut 18 m2:sta kaikkiaan 60 m2:iin. Lisäsiipeen on saatu tilaa olohuoneelle, ruokailuhuoneelle, keittiölle ja kodinhoitohuoneelle.
Ainutlaatuisessa LichtAktiv Haus -remonttihankkeessa laatikkomainen suljettu rakenne muunnettiin ilmavaksi avoimen tilan kokonaisuudeksi, joka on luonnonvaloa tulvillaan. LichtAktiv Haus -tyyppisen muodonmuutoksen voi toteuttaa eri tavoin: tavallisena peruskorjauksena tai moduuleittain taloudellisten mahdollisuuksien, energiansäästötavoitteiden ja lisäneliöiden tarpeen mukaan.
Nykyisin rakennuksessa on kaksi lastenhuonetta, kolme kylpyhuonetta, joista yksi päämakuuhuoneen yhteydessä, oleskelualue ja kirjastohuone. Kaikissa huoneissa on julkisivu- ja kattoikkunoita, joiden sijoittelu on omiaan maksimoimaan luonnonvalon määrän – talon ikkunapinta-ala kasvoi 18:sta 60 m²:iin. Oleskelualueen ulkoseinä on viisimetrinen lasiseinä, joka avautuu tarvittaessa talon puutarhaan. Avoin oleskelutila liittyy saumattomasti ruokailutilaan. Samassa yhteydessä ovat keittiö ja kodinhoitohuone. Kuistista tuli yhdysside vanhan ja uuden välille. Sähkön ja lämpimän veden saantia varten taloon asennettiin aurinkokeräimiä ja sähköä tuottavia aurinkokennoja, joista saadaan energia talon omiin tarpeisiin.
LichtAktiv Haus -konsepti sai vaikutteita "uudisraivaajahengestä", mutta ravinnon tuotannon sijaan talosta haluttiin tehdä omavarainen energian suhteen.
Tutustu alla VELUX-tuotteiden käyttöesimerkkeihin laajennusprojekteissa